Daikin predstavlja zanimivo kombinacijo toplotne črpalke voda-zrak in plinskega kondenzacijskega kotla.

Zakaj jo imenujejo hibridna?

Ker združena tehnologija toplotne črpalke in plinskega kondenzacijskega kotla omogoča najbolj ekonomičen način delovanja: ogrevanje samo s toplotno črpalko, samo s plinskim kondenzacijskim kotlom ali hkratno delovanje obeh sistemov – torej hibridno delovanje. Sistem je celo tako pameten, da sam izbira in preudari, kateri način delovanja je v danem trenutku najbolj smotrn in sicer v odvisnosti od zunanje temperature, cene električne energije in plina ter potrebe po toploti v vašem stanovanju.

Tako je toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid primerna kot povsem samostojni vir ogrevanja tudi za večje objekte, saj ima za back-up plinski kotel, ki zagotavlja 7 do 27 kW moči. Tako bo tudi v mrzlih dneh toplotna črpalka grela stanovanje vse do trenutka, ko je to še najbolj ekonomično, ko COP preveč pade in ni sposobna proizvajati zadostne toplote oz. bi za to porabila preveč električne energije, se vklopi plinski kotel, ki tako le dogreje tisti manjko do želene temperature.

Tak sistem ne ponuja veliko proizvajalcev, saj je pri večini možno le delovanje enega ali drugega sistema, ne pa t.i. hibridnega.

Obenem plinski kotel poskrbi tudi za ogrevanje sanitarne vode, kjer gre hladna voda iz omrežja direktno v poseben dvojni prenosnik toplote, ki omogoča optimalen in neprekinjen kondenzacijski učinek dimnih plinov. Zahvaljujoč temu učinku je priprava sanitarne vode tudi do 30% bolj učinkovita v primerjavi s klasičnimi plinskimi kondenzacijskimi kotli.

Toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid je sestavljena iz treh glavnih komponent:

  • notranja enota TČ
  • modul plinskega kondenzacijskega kotla
  • zunanja enota TČ

Vendar pa je v treh delih le dostavljena zaradi lažjega rokovanja – notranja enota toplotne črpalke in plinskega kotla se združita, kar pomeni tudi dodatni prihranek na prostoru v kurilnici. Celotno notranjo enoto zlahka namestimo na steno s standardno nosilno ploščo. Podobno kot pri stenskih plinskih kotlih so vse povezave na dnu enote dostopne s sprednje strani, kar omogoča enostavno servisiranje enote.

Ena izmed zanimivost je tudi ta, da lahko notranja enota toplotne črpalke Daikin Altherma Hybrid skupaj s plinskim kondenzacijskim kotlom deluje tudi brez zunanje enote, katero načeloma lahko montirate tudi kasneje.

Animacija delovanja toplotne črpalke Daikin Altherma Hybrid 

Tehnične lastnosti posamezne enote toplotne črpalke Daikin Altherma Hybrid:

Daikin Altherma Hybrid specifikacija