Prezračevalni sistemi so zagotovo eden najučinkovitejših načinov za boj proti vlagi in zidni plesni v bivalnih prostorih. Lokalni prezračevalni sistem odlikuje cenovna ugodnost in enostavnost vgradnje ne le v novogradnje temveč tudi v starejše hiše ali stanovanja.

Lokalni prezračevalni sistemi, kakršen je tudi prezračevalni sistem Orca, so za uporabo pripravljene prezračevalne naprave, ki skrbijo za nenehen dovod svežega zraka, čiščenje zraka in hkratno odvajanje zraka iz vaših prostorov.

Prednosti lokalne prezračevalne naprave:

 • Konstantno prezračevanje vseh prostorov brez odpiranja oken in prepiha ter nepotrebnih toplotnih izgub.
 • Primerno tako za obstoječe stavbe kot za novogradnje.
 • Neprestano zagotovljen svež zrak brez možnosti vstopa žuželk, cvetnega prahu ter hrupa iz okolice.
 • Odvajanje iztrošenega zraka ter odvečne vlage iz prostorov kar zmanjšuje nastajanje plesni.
 • Pospešeno odvajanje zraka v primeru uporabe v kopalnici ali kuhinji
 • Zanemarljivo majhna poraba električne energije

Boj proti zidni plesni

Glavni krivec je zagotovo prekomerna vlaga v prostoru in stenah, ki zagotavlja primerne pogoje za nastanek in razvoj zidne plesni. S prezračevalnim sistemom Orca zagotavljamo neprestano izmenjavo zraka ter hkrati znižujemo tudi vlago v prostoru, kar posledično pomeni, da se s časoma pričnejo stene bolj izsuševati in pogoji za nastanek ter razmnoževanje zidne plesni slabšati.  To pomeni, da se bo zidna plesen pri stalnem prezračevanju pričela počasneje razmnoževati in v večini primerov tudi popolnoma zamrla.

Foto in shema zidne plesni

Najboljši način za boj proti zidni plesni je torej nedvomno uporaba prezračevalnega sistema, saj ta z zniževanjem vlage v prostoru nastanek zidne plesni praktično povsem onemogoči.

Dva cikla delovanja

Če za primer vzamemo lokalni prezračevalni sistem Orca, slednji deluje v reverzibilnem načinu z rekuperacijo energije:

Cikel I: Topel odvodni zrak se skozi keramični hranilnik toplote izloči iz
prostora. Odvodni zrak segreje in navlaži toplotni hranilnik in pri tem odda do 90 % toplotne energije. Čez nekaj časa se hranilnik segreje in prezračevalni sistem preklopi na dovajanje zraka.

Cikel II: Mrzel in svež zunanji zrak priteče skozi hranilnik toplote, mu
odvzame shranjeno toploto in vlago, dokler ne doseže sobne temperature. Ko je hranilnik toplote ohlajen, prezračevalni sistem preklopi nazaj na odvajanje zraka. Preklop na do- in odvajanje zraka se ponovi vsakih 70 sekund.

Prihranki pri ogrevanju

Kvalitetni prezračevalni sistemi so izdelani v skladu z zahtevami Uredbe o prezračevanju in varčevanju z energijo (PURES), ki sledijo nemškim nizkoenergijskim standardom (DIBt). Triletne analize spremljanja porabe energije v prezračevalnih objektih z decentralnim sistemom so pokazale, da sistem sam privarčuje 30 % energije v primerjavi z zračenjem preko odpiranja oken, kar pomeni, da se investicija povrne že v manj kot 6 letih, sistem pa bo deloval še dolgo po tem. Poleg tega pa za omenjeni prezračevalni sistem Ekosklad dodeluje tudi nepovratne finančne spodbude za posamezno prezračevalno napravo do 20% vseh priznanih stroškov investicije ter kar 50% na območjih s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka. To pomeni, da se po zgornjem izračunu investicija v napravo lahko povrne v pičlih 3 letih.

Preberite si več o inovativnemu lokalnemu rekuperatorju Orca PICO 50 >>

Še danes se zoperstavite plesni in uživajte v svežini vašega doma!

Pošljite nam povpraševanje!

  Ime in Priimek *

  Kraj *

  E-mail naslov *

  Telefonska številka *

  Vaše sporočilo