Vprašanje:

V primeru uporabe toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode – kakšen je povprečen mesečni strošek porabe elektrike za 4 člansko družino? Miran

Odgovor:

Na povprečni mesečni strošek ogrevanja vpliva grelno število sanitarne toplotne črpalke (COP), ki po definiciji predstavlja razmerje med pridobljeno toplotno energijo in porabljenim delom za delovanje toplotne črpalke (elektrika). Če ima torej toplotna črpalka COP 3.0, pomeni, da pridobite za 1 kWh elektrike 3 kW toplotne energije, tu je potrebno poudariti, da se je COP sanitarnim TČ znižal v primerjavi z nekaj let nazaj, saj sedaj velja nov standard, ki je veliko bolj natančen in relevanten, vedno pa je treba biti tudi pozoren pod katerimi pogoji je naveden (več o COP >). Potem je odvisno od uporabnika – gre za bolj varčnega (se tušira in ne kopa, uporablja pomivalni stroj in ne pomiva na roke itd.) ter kako visoko temperaturo izhodne vode želi. Zato so ti izračuni – sicer lahko zelo natančni – pa vendar ne veljajo za vsako družino / uporabnika enako.

S strani Gorenja so naredili preračun, da bolj potratna 4-članska družina, ki vodo segreva na 60 stopinj C, na leto porabi približno 1700 kWh elektrike – kar s povsem zadovoljivo sanitarno toplotno črpalko (COP nad 3.0) pomeni strošek cca 194 € na leto (izračun na podlagi naše položnice za mesec februar 2016: GEN-I, 1kWh = 0,114€), torej 16 € na mesec. V kolikor se odločimo za bolj učinkovito STČ, smo tudi manj potratni, obenem pa ogrevamo vodo na 45 stopinj C, se poraba še razpolovi na cca 800-900 kWh elektrike, kar pomeni strošek cca 90€ – 100 € na leto – torej manj kot 10 € na mesec (seveda je tu potrebno vzeti v zakup nekoliko višjo začetno investicijo za tovrstno zmogljivejšo STČ).

In to je tudi povsem povprečen “feedback” s strani naših strank, kateri uporabljajo sanitarno toplotno črpalko, da strošek varira med 10 in 15 evri na mesec.

Gorazd

Rapport d.o.o.

Ugodna dobava in kvalitetna montaža vseh vrst
ogrevalnih sistemov in vodovodnih inštalacij >>