Tehnologija ogrevanja s peleti je v zadnjih letih vsekakor doživela bliskovit tehnični razvoj, prav tako pa je zaradi enostavnega upravljanja kot tudi samodejnega obratovanja pristala na samem vrhu priljubljenosti, saj je kurjenje s peleti po udobju mogoče primerjati s kotli na plin ali kurilno olje. Bistven razlog za odločitev pa je zagotovo v prvi vrsti nižji strošek, saj je poraba varčna, peleti so cenejši, ni bojazni, da bi tega obnovljivega vira energije v kratkem zmanjkalo, obenem pa ogrevanje s peleti pomeni manjšo obremenitev za okolje.

Montaža peči na pelete je hitra in se lahko opravi brez večjih posegov v že obstoječi sistem ogrevanja, prav tako lahko peč na pelete namestimo tako rekoč v vsak prostor brez kakšnih večjih gradbenih sprememb. Uporablja se jih lahko tako za ogrevanje posameznih prostorov, počitniških objektov kot tudi stanovanjskih  in manjših gospodarskih objektov.

V osnovi poznamo tri vrste peči na pelete:

  • centralne peči na pelete, ki so načeloma nekoliko zmogljivejše in jih navadno postavimo v kurilnico;
  • kaminske peči na pelete za etažno centralno ogrevanje, ki imajo vgrajeno vse potrebno za delovanje in jih brez večjih posebnosti priklopimo na obstoječi centralni sistem;
  • kaminski vložki in kaminske peči na pelete za ogrevanje posameznih prostorov, ki poleg ogrevanja tudi vizualno obogatijo prostor. Poleg samostojne vgradnje nekateri vložki oz. peči omogočajo tudi priklop na preostali centrali sistem ogrevanja.

Peleti

Peleti so stiskanci iz žagovine in lesnih oblancev. Za izdelavo se uporablja suh odpadni les iglavcev brez dodanih kemičnih primesi, ki se ga stisne pod močnim pritiskom, vsebujejo pa manj kot 10% vlage. Energijska gostota je večja kot pri sekancih, za skladiščenje pa potrebujemo bistveno manj prostora kot pri sekancih ali polenih. Približna kurilna vrednost peletov znaša okoli 4,9 kWh/kg kar pomeni, da 2.1 kg peletov je enakovredna 1 litru kurilnega olja. Vsebnost pepela je minimalna in predstavlja nekje 0,5 % njihove teže, slednjega pa lahko uporabimo kot dragoceno vrtno gnojilo. Pepel je potrebno izprazniti 2 do 3 krat na sezono.