Les je obnovljiv energetski vir, ki ga imamo v Sloveniji na voljo v zadostnih količinah. Zaradi nenehnega razvoja tehnologije na področju lesene biomase in posledično vse bolj učinkovitem ogrevanju z drvmi / poleni, ki je obenem tudi prijazno okolju, uporabniku udobno in predvsem varčno, je ta način vse bolj priljubljen in pogost v slovenskih domovih.

Bolj kot za klasične peči na drva se vse več uporabnikov odloča za peči na drva s podpihom, poimenovana tudi uplinjevalni kotli na polena, kotli s pirolizo ali kotli z ventilatorjem. Kljub temu, da sta si klasična peč in peč na podpih na prvi pogled podobni, pa je njuna bistvena razlika v načinu izgorevanja, ki nam na koncu dneva pomeni veliko razliko pri učinkovitosti ogrevanja in na drugi strani varčnosti same peči. S tem ko pri klasični peči izogrevanje poteka z naravnim vlekom skozi dimnik ima peč na podpih pomoč s strani t.i. centrifugalnega ventilatorja in izgorevanje poteka s pomočjo prisilnega vpihovanja zraka.

Ventilator, ki je nameščen na zadnji strani peči, ustvari v zalogovniku nadtlak, plini pa preidejo skozi odprtino v kurišču v spodnjo zgorevalno komoro – pod kurišče.  Zaradi ventilatorja tudi veliko hitreje doseže delovno temperaturo, obenem pa je možnost, da ogenj ugasne, povsem minimalna, lahko rečemo kar nemogoča. Popolno zgorevanje plinov (pirolizo) pri visokih temperaturah dosežemo z dovajanjem sekundarnega zraka, katerega dovod je nameščen na zgornjih vratcih, ki poleg funkcije zgorevanja preprečuje izhod dima iz peči, ko se vratca odprejo.

Kot že omenjeno je način izgorevanja bistvena razlika, saj peč na podpih oz. prisilnim vpihovanjem zraka s pomočjo ventilatorja doseže mnogo višjo energetsko učinkovitost in sicer kar do 90 odstotkov, uplinjevalni kotli, ki so na seznamu Eko sklada pa vsaj 90% ali več.