Kotli na sekance je še ena oblika ogrevanja z leseno biomaso in je sinonim za ekološko, varčno in učinkovito ogrevanje. Na trgu je široka paleta ponudnikov, same peči pa se razlikujejo predvsem v tem ali se lahko kuri le sekance, z nekaterimi lahko kurimo tako sekance kot pelete, zmogljivejše brez težav pokurijo tudi večje ostanke iz mizarskih delavnic kot tudi vlažne sekance.

Peči na sekance so avtomatizirane, kar pomeni povsem udobno uporabo. Hranjenje peči se samodejno vrši iz zalogovnika, ki je postavljen poleg peči in je lahko različnih velikosti, tisti manjši v najbolj mrzlih dneh navadno zadostujejo do 3 dni, če pa vam prostor to dopušča, pa so na voljo tudi večji, ki zdržijo tudi teden ali mesec dni. Ker je tudi tu tehnologija hitro napredovala, se kotli na sekance ponašajo z visokim, v večini primerov že kar dobro nad 90 % izkoristkom. Pred povratnim ognjem so zavarovane s termo ventilom in presipom goriva.

Kaj so lesni sekanci?

Lesni sekanci so nasekana lesna biomasa, ki se izdelujejo z mehansko obdelavo z ostrim orodjem. Velikost sekancev je določena in se navadno giblje okoli 10 cm. Običajno so sekanci izdelani iz raznih lesnih ostankov, drobnega lesa iz redčenja gozdov, vej, krošenj ipd.

Kakovost sekancev poleg same tehnologije drobljenja opredeljujejo tudi same surovine in sicer vsebnost vode, drevesna vrsta, kakovost lesa,  morebitno trohnenje, porazdelitev in velikost delcev ter delež različnih nečistoč oziroma primesi (zemlja, plastika in drugi tujki), vsi ti dejavniki pa vplivajo na kurilno vrednost, gostoto nasutja in delež pepela.