Hranilniki tople vode ali bolj poznani pod nazivom zalogovniki toplote so podpora vašemu ogrevalnemu sistemu. Z njimi optimiziramo učinkovitost ogrevanja in podaljšamo čas ogrevanja za isto količino porabljenega energenta, saj zalogovnik uskladišči višek toplote, katero potem lahko kasneje porabimo in v bistvu s tem preložimo ponovno kurjenje za določen čas.  Shranjena oziroma akumulirana toplota tako služi neprekinjenemu ogrevanju tudi več ur ali v toplejših, prehodnih dneh celo več dni.

Hranilniki tople vode so primerni za vse vrste naprav za centralno ogrevanje (ogrevalna voda),  ne glede na to ali je to kotel na biomaso, plin ali olje, toplotna črpalka, solarni kolektorji, plinske peči ali kombinacije več različnih virov toplote. Običajno omogočajo tudi namestitev grelca kot rezervni (back-up) vir toplote. Osnovna funkcija zalogovnika je, da prevzame vso to razpoložljivo energijo iz kotla in/ali drugih virov toplote ter jih potem po potrebi dovaja v grelna telesa.

Pomembno je, da ima zalogovnik vgrajene povratne lopute, ki preprečujejo gravitacijsko kroženje vode (termo-sifonsko kroženje), tudi ko so črpalke izklopljene. K še manjši izgubi toplote pa lahko pripomoremo tudi tako, da dobro izoliramo vse priključke na zalogovniku in jih obenem položimo poševno na spodnjo stran ter s tem zmanjšamo kroženje vode na minimum. Pri večini sodobnih zalogovnikih je vgrajen sistem razslojevanja vode, ki zagotavlja, da se voda, ki prihaja v zalogovnik, razporedi v temperaturno cono, ki ustreza njeni temperaturi. Princip razslojevanja vode se izvrši brez mešanja vode v zalogovniku, kar posledično pomeni bistveno manjše izgube, saj je topla voda vrhu, ki je pripravljena za uporabo, spodaj pa hladnejša, ki je obenem tudi izolator.

Vrste hranilnikov tople vode – zalogovnikov:

  • Zalogovnik brez izmenjevalca

Namenjeni so hranjenju (akumulaciji) ogrevalne vode v sistemih s pečmi na plin ali kurilno olje, biomaso, pečmi na drva ali pelete ali drugimi izvori energije.

  • Zalogovnik z enim  izmenjevalcem (kačo)

Optimalna izbira za vse, ki želijo kombinirati oz. združiti ogrevanje centralnega ogrevanja s kotlom na trda goriva skupaj s solarnim sistemom.

  • Zalogovnik z dvema izmenjevalcema

Dva toplotna izmenjevalnika tuljave omogočata priključitev za več vrst ogrevalnih virov.

  • Kombiniran zalogovnik (kombo) s potopljenim bojlerjem

Kombinirani hranilnik vode je v osnovi zalogovnik, v katerega je potopljen emajlirani hranilnik sanitarne vode – bojler. Običajno je potem možno dodatno izbirati še med enim (solarni) ali dvema (dodatno ogrevanje – kotel) izmenjevalcema vode primarnega ogrevalnega kroga.

Razmišljate o vgradnji zalogovnika? Vas tarejo še kakšna vprašanja in pomisleki? Tu smo, da vam pomagamo – tako z odgovori na vaša vprašanja kot z ugodno ponudbo!

Pišite nam preko spodnjega kontaktnega obrazca ali pokličite na 041 856 996

[contact-form-7 404 "Not Found"]