Kot zanimivost lahko povemo, da je talno gretje najstarejša oblika ogrevanja in ga poznamo že vse od časa Rimljanov, kjer so bili prenosniki toplote dimni plini, ki so krožili po glinenih ceveh pod hišo. Poleg talnega ogrevanja se vse pogosteje uporablja tudi stensko in stropno ogrevanje.

Pri talnem ogrevanju se po položenih ceveh pretaka ogreta voda, ki tako ogreva bivalni prostor od tal proti stropu in tako poskrbi, da je optimalna toplota v tisti višini, kjer je najbolj potrebna. Talno gretje je primerna in cenovno ugodna rešitev centralnega ogrevanja za vse vrste zgradb in vse bivalne prostore, občutek hoje po toplih tleh pa je nepogrešljiv tako za odrasle kot otroke, ki se lahko brezskrbno igrajo tudi na ploščicah.

Ogrevalna površina je veliko večja, kot je to na primer pri radiatorjih, zato je lahko temperatura ogrevanih tal veliko nižja za enak učinek. Posledično so tudi prihranki energije pri tovrstnem ogrevanju nižji tudi do 15 odstotkov. Obenem je talno gretje priporočljivo za ljudi, ki imajo težave z alergijami, saj ta oblika ne povzroča tako visoke izsušitve vlage v prostoru in dvigovanja motečega prahu kot to počne radiatorsko ogrevanje zaradi vročega grelnega telesa in bolj aktivnega kroženja zraka.

Poznamo dve vrsti talnega ogrevanja – električno in centralno ogrevanje z vodo. Katera oblika je najbolj primerna za vaš prostor, je povsem odvisno od posamezne gradnje, vendar pa je glede na trend eko ogrevanja gotovo ekonomično bolj sprejemljiva centralna oblika ogrevanja.