Ne le v poslovnih prostorih temveč tudi v gospodinjstvih vse pogosteje najdemo klimatske naprave, ki pomagajo vzdrževati prijetno klimo skozi vroče poletne dni. Kljub temu, da ob klimatski napravi v prvi vrsti pomislimo na ohlajevanje prostora, pa se vse pogosteje klima uporablja tudi za ogrevanje, kar nam pride še kako prav skozi prehodna obdobja, ko še ne ogrevamo preko centralnega sistema in tako na hitro pogrejemo prostor, v katerem se skozi dan največ zadržujemo.

Split klimatska naprava

Split klimatska naprava

Na voljo je več vrst klimatskih naprav, med katerimi je najbolj poznana split klimatska naprava, kjer imamo ločeno notranjo in zunanjo kompresorsko enoto, ki sta med seboj povezani z dvema predizoliranima bakrenima cevema, v katerih se pretaka hladilni plin.  Split sistemi so na voljo v različnih močeh, odlikuje pa jih tudi visoka učinkovitost. Najpogosteje uporabljene so stenske split klimatske naprave, v kolikor bi želeli namestiti več klimatskih naprav v vaš objekt so na voljo tudi multi-split sistemi, kjer lahko več notranjih enot povežemo na eno zunanjo in tako prihranimo na prostoru kot tudi v denarnici. Znotraj split sistema glede na vrsto notranje enote poznamo še:

  • talno – stropne,
  • kasetne, ki jih vgradimo v spuščen strop in je pomembno, da imamo primerno višino v prostoru,
  • kanalske – kanalska klimatizacija je primerna za objekte, ki zahtevajo več nadstropno ali individualno ohlajevanje kot so dvorane, restavracije, hoteli …
  • in prostostoječe split klime

 

Klimatska naprava brez zunanje enote

Klimatska naprava brez zunanje enote

V primeru da zunanje enote iz kakršnegakoli razloga ni možno namestiti, bo prav prišla klima brez zunanje enote. Tovrstne klime se ponašajo s povsem primerljivim energijskim izkoristkom klasičnih splih klimatskih sistemov, postavimo jih lahko poljubno, za delovanje in hlajenje kondenzatorja pa potrebuje dve luknji skozi zunanjo steno, od koder zajema zrak.

Prenosna klimatska naprava

Prenosna klimatska naprava

Prenosna klimatska naprava je sicer zelo priročna, saj jo lahko poljubno prestavljamo po prostoru, vendar pa se ne more primerjati po učinkovitosti z ostalimi klimatskimi napravami. Prihranimo strošek montaže, moramo pa zagotoviti izpust vročega zraka na prosto, za kar je potrebno pripreti okno ali narediti izvrtino v zidu.