Vprašanje: Razmišljam o postavitvi kamina v dnevno sobo in vidim, da so na voljo toplozračni in vodni. Kaj je razlika med njima oz. kateri bi bil pravi v mojem primeru, ko želim le vsake toliko dobro pogreti dnevni prostor in uživati v zimski idili.

Rok, Tržič

Odgovor:

Poglavitna razlike med toplozračnim in toplovodnim kaminom je v tem, da je toplozračni namenjen predvsem ogrevanju prostora, v katerem je postavljen. Vodni kamin pa poleg osnovne naloge – torej oddajanja toplote v prostor – lahko priklopimo na centralno ogrevanje / zalogovnik in je obenem lahko tudi odlična podpora obstoječemu načinu ogrevanja vašega doma. Pri nekaterih modelih vodnih kaminov je omogočeno tudi ogrevanje sanitarne vode. Glede na širšo uporabo je posledično tudi začetna investicija pri toplovodnih kaminih višja. Če gledamo konkretno kamin na polena, pa je prednost toplozračnega kamina poleg cene tudi to, da je povsem neodvisen od elektrike in glede na izkušnjo, ki smo jo imeli z žledolomom, vam bo toplozračni kljub izpadu elektrike nemoteno ogreval vašo dnevno sobo.
varčno-ogrevaj.si
V vašem primeru, ko želite predvsem ogrevati vašo dnevno sobo in pričarati prijeten ambient v mrzlih zimskih dneh, za kar je kamin gotovo nepogrešljiv, vam zadošča toplozračni kamin. Glede na velikost dnevnega prostora se določi moč (kW) samega kamina, pred montažo kamina pa je potrebno poskrbeti za tehnično ustrezen dimnik.

Gorazd
Rapport d.o.o.

Ugodna dobava in kvalitetna montaža vseh vrst
ogrevalnih sistemov in vodovodnih inštalacij >>

> Primer toplozračnega kamina na pelete: Centrometal CentroPelet
> Primer vodnega kamina: Coolwex CPK-W