Pri toplotni črpalki Stiebel Eltron WPL je, kakor razumem, povezava z zunanjo enoto vroča voda. In me zanima, če imate nasvet – rešitev, kako se obranimo nevarnosti poškodb opreme v primeru daljšega izpada elektrike pri zunanji temperaturi pod 0°C (nevarnost zmrzali)?

Stanislav Š.

Odgovor:

Krajši izpadi elektrike tudi ob hudem mrazu niso problematični. Če je sistem pravilno polnjen (mehka voda + AZ ali primerljiva tekočina), potem se ledišče vode zniža pod 0°C (koliko, je odvisno od koncentracije). Običajno zmanjka elektrike za največ par ur, ker pa imamo v sistemu par 100 litrov segrete vode, to zadostuje za cel dan, tudi pri -20°C.
varčno-ogrevaj.si
Predvidevam, da imate v mislih predvsem lanskoletni žledolom – v primeru, da podre električni vod ali pa je predviden večdnevni izpad elektrike, je najbolj smiseln ukrep (ekonomsko in praktično), da se izpusti vodo iz sistema – ampak to je potrebno šele po enem dnevu. Stieblova toplotna črpalka ima posebne ventilčke, s katerimi spustimo vodo, s tem pa preprečimo, da pride do zamrznitve vode in poškodbe sistema. Ena od (ekstremnih) možnosti je tudi, da se sistem napolni z glikolom (400 litrov), vendar to je kot prvo draga rešitev, kot drugo pa je primerna oz. ekonomično opravičljiva za res ekstremne razmere (npr. objekti v gorah).

 

Gorazd
Rapport d.o.o.

Ugodna dobava in kvalitetna montaža vseh vrst
ogrevalnih sistemov in vodovodnih inštalacij >>

Pomoč pri pripravi odgovora: g. Marko Pavlin, Vodoterm Radomlje.