Vprašanje:

Našo hišo ogrevamo s pečjo na plin. Pred kratkim je pri bojlerju pričel spuščati varnostni ventil za sanitarno vodo. Iz tega razloga smo zamenjali sam ventil, vendar pa je kljub temu ponovno prišlo do iste težave. Kaj bi bilo lahko narobe?

Tone, Kamnik

Odgovor:

Razlogov za vašo situacijo je lahko več, grem pa kar po vrsti z manj verjetnimi proti bolj verjetnim možnostim:

Varnostni ventil za sanitarno vodo1. Glede na to, da ste zamenjali star varnostni ventil z novim, bi se lahko zgodilo, da ta novi nima pravilnih specifik in zdrži manjši pritisk kot ga je vaš prejšnji oz. manjši, kot je za vaše vodovodno omrežje potrebno.

2. Bolj kot prvi razlog bi znal puščanju ventila botrovati povečan pritisk v sanitarni vodi. V tem primeru je priporočljivo vgraditi tako imenovani reducirni ventil, ki vam bo v pomoč pri regulaciji pritiska po celotnem vodovnem sistemu v hiši.

3. Kot ste zapisali, imate plinsko peč, za katere pa velja, da imajo visok izkoristek, samo ogrevanje in posledično raztezanje vode v bojlerju pa poteka zelo hitro. Vse to poveča pritisk v bojlerju, ki pa se mora nekako sprostiti. Ta problem povečanega oz. odvečnega pritiska rešimo z montažo ekspanzijske posode. Če ekspanzijske posode nimate, je vsekakor potrebno razmisliti o namestitvi le-te. Če pa jo imate, pa je lahko potem težava tudi v njej. V ekspanzijski posodi se nahaja zračnica, kateri se preko ventilčka, podobno kot pri avtomobilski gumi, lahko prazni ali napolni zrak. Za puščanje vode pri varnostnem ventilu je tako lahko razlog prenizek tlak v ekspanzijski posodi, kar preprosto rešimo tako, da to zračnico dofilamo z zrakom.

Da vam bo ekspanzijska posoda pravilno delovala, je potreben stalen tlak vodovodnega omrežja, kar dosežemo z regulatorjem tlaka na vodovodnem priključku, obenem moramo poskrbeti, da so vsi tlaki usklajeni. Predtlak v ekspanzijski posodi mora biti nekje 0,2 bara nižji od tlaka vodovodnega omrežja, s tem ko končni (delovni) tlak pa bi moral biti med 80 in 90 % tlaka nastavitve varnostnega ventila.

Ekspanzijska posodaKo smo že ravno pri ekspanzijski posodi (oziroma tako imenovani raztezni posodi) – ko boste uravnavali tlak v ekspanzijski posodi in pritisnili na ta zračni ventilček, bodite pozorni ali iz osrednjega dela ven piha zrak ali prikaplja voda. Če iz ventilčka pride voda, pomeni, da je ta notranja zračnica predrta in se je napolnila z vodo. V tem primeru je potrebno ekspanzijsko posodo zamenjati.

 

Gorazd,
Rapport d.o.o.

Ugodna dobava in kvalitetna montaža vseh vrst
ogrevalnih sistemov in vodovodnih inštalacij >>