Vprašanje:

Radi bi uporabljali deževnico za splakovanje WC školjke, vendar nimam predstave, kaj pravzaprav vse to pomeni. Prosim za kratko razlago, kaj dejansko vse potegne za sabo oz. kaj vse je potrebno narediti? 

Miran iz Savinjske doline

Odgovor:

Glede na to, da razmišljate o zajemu deževnice, predvidevam, da imate zadostno parcelo oziroma prostor, kjer boste namestili cisterno. Torej, če grem kar po vrsti:

1. Izkop jame – vanjo položite plastično cisterno ali pa naredite neprepustni betonski bazen.

2. Vaše žlebove povežete, da se vsa deževnica ali t.i. kapnica steka v vaš bazen / cisterno.

3. Bazen z deževnico povežemo z obstoječo napeljavo sanitarne vode v hiši – torej do kotličkov WC-ja, pralnega stroja, tuša itd., kjer pač želimo uporabljati deževnico.

4. Namestimo črpalko, katera je lahko zunanja ali potopna. Slednja vam bo črpala vodo iz bazena v želen WC kotliček.

5. Ne smete pozabiti na stikalo, ki vam omogoča preklop med deževnico in sanitarno vodo, tako da v primeru daljšega sušnega obdobja, ko vam zmanjka deževnice, enostavno preklopite nazaj na sanitarno (gospodinjsko) vodo.

Še nasvet – vsi novejši sistemi za zbiranje deževnice so opremljeni z raznovrstnimi kvalitetnimi filtri, prav tako jih lahko kupite tudi posebej in še dodatno čistite deževnico. Navkljub filtriranju pa je nadvse priporočljivo vsake toliko povsem sprazniti bazen oziroma cisterno in očistiti notranjost ter predvsem usedlino, ki se sčasoma nabere na dnu.

Sam sistem zbiranja deževnice kot tudi napeljava in povezava z obstoječim vodovodom ni posebej zahtevna, kljub temu pa je to še vedno stvar, ki jo je bolje prepustiti profesionalnim rokam, vsaj kar se napeljave tiče.

varčno-ogrevaj.si

Gorazd

Rapport d.o.o.

Ugodna dobava in kvalitetna montaža vseh vrst
ogrevalnih sistemov in vodovodnih inštalacij >>