Zagotovo kaminček in plamenčki v njem poskrbijo za posebno čarobnost ambientu. S pravim položajem v prostoru ter skladnostjo vam sodobni kvalitetni in estetsko dovršeni kamini poleg ogrevanja služijo tudi kot pravi modni dodatek.

Vrste kaminov glede na vrsto kuriva

Najpogosteje se za kurivo uporablja les (polena), peleti in plin. S tem ko slednji so bolj namenjeni ustvarjanju ambienta kot ogrevanju obenem pa so kamini na plin priročni tudi v mestih in stanovanjih, kjer je malce težje dostopati do drv oz. jih imeti na zalogi.

Vse bolj priljubljeni pa so tudi električni kamini in kamini na bioetanol, ki se lahko pohvalijo s tem, da ne potrebujejo veliko prostora kot tudi ne dimnika, kar je super za stanovanja, kjer se kasneje odločimo za kamin in v načrtu ni nobenega dimnika blizu. Poleg praktičnosti in modernih dizajnov pa poskrbijo tudi za čisto izgorevanje.

Vrste kaminov glede na način ogrevanja

Kamine ločimo tudi glede na način ogrevanja in sicer ali gre za izpih toplote ali sevanje. Na trgu bomo našli tri vrste kaminov: toplozračne, akumulacijske in termo (toplovodne) kamine.

Toplozračni kamini se uporabljajo za ogrevanje glavnih bivalnih prostorov kot tudi celotne hiše, ogrevanje pa lahko poteka z naravnim kroženjem toplega zraka ali s prisilnim kroženjem s pomočjo ventilatorskega sistema.

Akumulacijski kamini kopičijo oddano toploto kurišča in jo potem enakomerno prenašajo v prostor, s čimer konkretno podaljšajo čas ogrevanja in sicer kar 20 ur po končanem kurjenju.

Termo kamini, imenovani tudi toplovodni kamini za prenos toplote uporabljajo vodo. Kaminski vložek ogreva vodo za centralni ogrevalni sistem zato se navadno termo kamin uporablja za celotno centralno ogrevanje hiše, naj si bo kot pomoč obstoječemu centralnemu sistemu ali kot samostojno.

Uravnavanje temperature pri kaminu

Nekateri kamini na pelete imajo že vgrajene digitalne zaslone, preko katerih lahko nastavljamo vžig, ugašanje in tudi uravnjavanje temperature v prostoru.

Pri drugih kaminih pa načeloma lahko uravnavamo le jakost gorenja na podlagi dotoka zraka v kurišče. Večji kot je dotok zraka v kurišče, večja sta plamen in moč ter posledično tudi temperatura.