Vprašanje:

V poplavi peletov, ki so danes na voljo, se je težko znajti, kateri so dobri in kvalitetni, katerih pa se je za voljo dobrega delovanja peči bolje izogniti. Na forumih sem brala, da veliko pove že barva, obenem pa s strani varstva potrošnikov stalno opozarjajo, da tudi cena ni vodilo in dražje tudi ni nujno boljše. Na kaj naj bom pozorna pri izbiri peletov?

Sonja, Mozirje

Odgovor:

Ja, katere pelete izbrati je gotovo najpogostejše vprašanje vseh lastnikov peči na omenjeno lesno biomaso. Najprej glede barve – to ne bo držalo, ker ne velja nujno, da so boljši tisti iz ene vrste lesa, prav tako sama kvaliteta ni odvisna od vrste lesa iz katerega so proizvedeni.  Torej je povsem vseeno ali so peleti iz bukovega lesa, iz smreke, jelke ali kaj drugega. Bolj kot to iz katerega lesa so peleti je pomembna vsebnost vode, morebitne primesi in količina ostanka pepela. Je pa res, da obstaja veliko manjša možnost pri svetlih peletih, da bi vsebovale neprimerne primesi in prst – ampak to ne pomeni, da so vsi temni potem nekvalitetni. Se pa vsekakor strinjam s tem, da tudi cena ne sme biti glavno vodilo.

Tukaj vam podajam nekaj točk, ki vam bodo pomagale izluščiti pelete boljše kvalitete:

  • zapisan standard na etiketi -> naj si bo nemški certifikat DIN plus, ki ima najdaljšo tradicijo ali  v zadnjem času vse bolj uveljavljen evropski certifikat SIST EN 14961-2:2011, dejstvo da imajo peleti pridobljen certifikat pomeni, da proizvajalec izpolnjuje stroge pogoje.
  • količina pepela -> eden izmed pomembnejših podatkov je količina pepela, ki ostane po gorenju. Pri kvalitetnih peletih ta količina ne presega 0,5%.
  • enakomerna velikost -> veliko večja verjetnost je, da so tisti peleti boljše kvalitete, ki so enakomerno veliki in kompaktni. Da gre za slabšo kvaliteto vam da vedeti več manjših zdrobljenih koščkov znotraj vreče.
  • skladiščenje -> bodite pozorni, kje trgovec hrani pelete, ker na kvaliteto peletov ne vpliva le sestava temveč tudi pravilen transport ter skladiščenje. Če so peleti v neprimernih prostorih, po možnosti niti zaščiteni pred dežjem, potem se vsebnost vlažnosti poveča in posledična zmanjša kvaliteta. Seveda morate za ustrezno hranjenje poskrbeti tudi pri sebi doma.

varčno-ogrevaj.si

  • različna kurilna moč -> ta se od peletov do peletov razlikuje, navadno je ta tudi zapisana na specifikaciji, vendar ni nujno da povsem natančno drži. Za orientacijo – standard DIN plus predpisuje moč v višini 5 kW.
  • preverite podatke -> mnogi proizvajalci še vedno žal zelo slabo označujejo embalažo in so skopi s podatki. Bolje se je sicer držati tistih, kjer lahko iz embalaže razberemo več podatkov. Še bolje pa je, da se pred samim nakupom pozanimate o osnovnih podatkih preko interneta.
  • niti barva niti cena ne zagotavljata kvalitete -> barva ne pove dejanske kvalitete peletov, prav tako le ta ni odvisna od vrste lesa. Enako velja za ceno – dražje ne pomeni da je boljše.
Gorazd

Rapport d.o.o.

Ugodna dobava in kvalitetna montaža vseh vrst
ogrevalnih sistemov in vodovodnih inštalacij >>