Zveza potrošnikov Slovenije je v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije ponovno opravila test lesnih peletov, svoje rezultate, ki so v primerjavi z lanskim letom malce razočarali, pa podali v tabeli. Testiranih je bilo 25 vzorcev pelet v 15 kilogramskih vrečah različnih proizvajalcev, ki so v glavnem namenjeni splošni uporabi v gospodinjstvih kot je v kaminih, kaminskih pečeh in manjših sistemih za centralno ogrevanje.

Ker na podlagi preteklih testov ZPS kot edine za nakup priporoča pelet v razredu kakovosti A1 in A2, tokrat peletov iz razreda B sploh niso dodali v izbor. Tako je med 25 vzorci bilo testiranih 19 vreč pelet kakovosti A1 in 6 vreč kakovosti A2. Kljub temu pa je bilo kar pri petih vzorcih na podlagi laboratorijskih meritev bolj primerna oznaka B kot A2, kot je bil dejansko navedeno na vreči. Iz prvega kakovostnega razreda A1 pa je bil en vzorec zaradi previsoke vsebnosti pepela neustrezen, da bi ga lahko razvrstili v katerokoli kategorijo in je imel zato tudi seštevek točk nič, en vzorec pa si je na podlagi testa prislužil oznako razreda nižje, torej A2.

Oznake in ustrezni certifikati

Dobra novica je, da ima vse več peletov razne certifikate, največkrat sta to mednarodna certifikata ENplus in DINplus, pojavlja se tudi oznaka kakovosti slovenskih proizvajalcev S4Q, kejr gre za podporni sistem zagotavljanja kakovosti peletov, namenjen predvsem manjšim proizvajalcem, s katerim lahko ti na trgu dokazujejo, da dosegajo in vzdržujejo določeno raven kakovosti, kar povečuje zaupanje potrošnikov.

Bodite pozorni!

Na trgu se vse pogosteje pojavljajo peleti, ki imajo naveden le certifikat dobavitelja oziroma prodajalca, kar lahko kupca hitro zavede, da gre za oznako kakovosti pelet, v resnici pa ta certifikat zgolj potrjuje, da sam distributer / prodajalec ustrezno skrbi za skladiščenje in transport le teh.

Tabela: Rezultati testa peletov 2018 – ZPS

 

Več podrobnosti o testiranju in rezultatih si lahko preberete na spletni strani Zavoda potrošnikov Slovenije >>

Vir: ZPS (zps.si)