Pri nekaterih kotlih na lesno biomaso opažam omembo lambda sonde in me zanima, čemu lambda sonda služi oz. kakšne so prednosti kotla z lambda sondo?

Tadej, Sevnica
Odgovor:

Lambda sonda je že kar obvezni del vsakega boljšega sodobnega kotla na lesno biomaso, saj optimizira proces gorenja. Temperaturno tipalo je  nameščeno v dimniškem priključku neposredno za zgorevalno komoro in tako lambda sonda meri preostanek kisika v dimnih plinih ter elektronsko uravnava razmerje primarnega in sekundarnega zraka. V realnem času zazna vsako spremembo kakovosti goriva in dogajanja v peči ter temu primerno spremeni razmerje in količino potrebnega zraka. S tem vam vgrajena lambda sonda omogoča učinkovito zgorevanje tudi v nepričakovanih okoliščinah.

varčno-ogrevaj.si

Posledično kotli na lesno biomaso z vgrajeno lambda sondo ustrezajo strožjim tehničnim predpisom mejnih emisijskih vrednosti. To velja tudi pri razpisu subvencij s strani Eko sklada, kjer je pri kurilni na pravi z ročnim polnjenjem goriva kot npr. uplinjevalnim kotlom na polena, celo obvezna, pri kotlih z avtomatskimm polnjenjem pa priporočljiva (primer kotla na pelete z vgrajeno lambda sondo >).

 

Gorazd
Rapport d.o.o.

Ugodna dobava in kvalitetna montaža vseh vrst
ogrevalnih sistemov in vodovodnih inštalacij >>