Ogrevanje s kurilnim oljem so v glavnem izpodrinile peči na lesno biomaso, ki so poleg varčnosti in varovanja okolja sami ogrevalni sistemi že tako sodobni in tehnološko napredni, da so povsem udobni za uporabnika.

Vendar pa lahko konstantno draženje kurilnega olja omilimo s kakovostnimi in dobro nastavljenimi napravami, ki tako poskrbijo za varčno ogrevanje in optimalno ogrevanje. Mednje gotovo sodijo oljni kotli s kondenzacijsko tehnologijo, ki izrabljajo energijo dimnih plinov in s tem dosegajo visoke izkoristke delovanja. Ta način ogrevanja načeloma lahko uporabljajo vsa gospodinjstva, potreben je le prostor za kotel z rezervoarjem in dimnik. Vendar pa je potrebno realno oceniti strošek ogrevanja na kurilno olje, saj je razmeroma visoko, obenem pa gre za fosilno gorivo, ki povzroča veliko emisij ogljikovega dioksida.

Vendar pa so še vedno gospodinjstva, ki zaradi prostorske stiske, stroškov ali drugih razlogov nimajo možnosti menjave za alternativne načine ogrevanje. Veliko je tudi primerov, ko imajo v svojih kurilnicah stare peči na drva, na katerih imajo vgrajene gorilce na olje. V tem primeru se nadvse priporoča, da se te gorilce zamenja z novejšimi samostojnimi pečmi na olje, ki imajo mnogo boljši skorajda popoln izkoristek (do 98 %). Sodobna in elegantna oblika oljnih kotlov pa omogoča, da jih lahko postavimo skorajda v vsak kot.

Če imate pa v prihodnosti kljub temu namen menjati sistem ogrevanja, pa vzemite tak model kotla, ki omogoča kombiniranje z oljnimi ali plinskimi gorilniki, bojlerji, kotli na trda goriva, solarnim sistemom ter toplotno črpalko. Tako boste lahko združili različne sisteme, ogrevanje na olje pa bo služilo le kot podpora.