Obloge vodnega kamna povzročajo poškodbe v vodovodni napeljavi, toplotnih izmenjevalcih in grelnikih.  Vodni kamen povzroča večjo porabo energije ter visoke stroške čiščenja in vzdrževanja opreme. Čiščenje ali odstranjevanje vodnega kamna zahteva veliko truda in časa, uporaba agresivnih čistilnih sredstev pa lahko trajno poškoduje sanitarne armature, prhe in drugo opremo, ki je v stiku z vodo. K sreči je na voljo več  tehnologij za uspešno odpravljanje in preprečevanje težav z vodnim kamnom:

  1. Mehčanje s polifosfatom
  2. Mehčanje z magnetnimi nevtralizatorji
  3. Mehčanje z ionsko mehčalno napravo

Mehčanje vode s polifosfatom

Mehčalni vložki s polifosfatom poskrbijo za preprečevanje težav z vodnim kamnom in sicer polifosfat se v vodi raztaplja in veže na molekule vodnega kamna ter naredi oblogo na stenah cevi in grelcev. Obloga služi kot zaščita pred nalaganjem vodnega kamna, kar pomeni podaljšana življenjska doba naprav in občutno manj stroškov z vzdrževanjem. Mehčalni vložki s polifosfatom so primerni tako za stik s pitno vodo, še posebej pa se jih priporoča za sisteme ogrevanja vode, tako da jih montiramo pred boljerji, pečmi in podobno. S tem se preprečijo vse težave povezane z nalaganjem vodnega kamna.

Mehčanje s polifosfatom Bistra voda

Mehčanje vode z magnetnimi nevtralizatorji

Magnetni nevtralizator vodo magnetno obdela, s čimer prepreči odlaganje kalcitov na vodovodnih napeljavah in v strojih. Vodni kamen v magnetno obdelani vodi ne kristalizira več v kalcitni obliki, ki se odlaga na inštalacijah, armaturah in priključenih napravah, pač pa kristalizira v aragonitni obliki, ki se ne odlaga na površine cevi temveč potuje skupaj z vodo po cevi. Na mestih, kjer se kapljice magnetno obdelane vode osušijo, ostane mikroskopsko majhen prah vodnega kamna v aragonitni obliki, ki se ne prime površin, zato ga enostavno in brez napora obrišete samo z vlažno krpo.

Mehčanje vode z magnetnimi nevtralizatorji

Mehčanje vode z ionsko mehčalno napravo

V mehčalni napravi – ionskem izmenjevalcu – je ionska masa, ki ima na funkcionalnih skupinah vezane ione natrija. Pri prehodu vode skozi mehčalno napravo se ioni kalcija in magnezija iz vode zamenjajo z ioni natrija iz funkcionalnih skupin. Natrijevi ioni tvorijo s karbonatnimi ioni v vodi natrijev karbonat, ki ima odlično topnost v vodi. Natrijev karbonat se ne izloča v ceveh in ne zmanjšuje penjenja vode pri uporabi mil in drugih pralnih sredstev. Mehčanje z ionsko mehčalno napravo je edini obstoječi način mehčanja vode, ki dejansko odstrani vodni kamen iz vode.

Mehčalno napravo se lahko zmontira na vhodu vode v objekt ali pred posameznimi deli objekta (kopalnica, kurilnica za toplo vodo, pralni stroj, bojler…)

Za izračun velikosti mehčalne naprave potrebujemo:

  • okvirno mesečno porabo vode
  • velikost priklopa in maksimalni pretok (večji sistemi)

Montaža naprave se najhitreje opravi na primernem mestu z gibljivimi cevmi, naprava potrebuje tudi odtok.

Montaža ne predstavlja večjega posega v objekt, opravljena je v 1-2 urah, po montažo izvedemo nastavitev in meritve vhodne/izhodne trdote vode.