Vprašanje:

Razmišljam o nakupu toplotne črpalke, zanima pa me ali se lahko zunanjo enoto postavi v poseben zunanji zaprt prostor, kjer imam sedaj cisterno za kurilno olje?

Andrej L.

Odgovor:

Postavitev zunanje enote toplotne črpalke v zaprt prostor je načeloma možna, ni pa priporočljiva. Problem predstavlja predvsem turbulenca, ki jo lahko povzroči kakšna ovira / stena ob toku zraka. Za samo delovanje toplotne črpalke to niti ne predstavlja večjega problema, večjo težavo predstavlja sama turbulenca, ki vpliva na glasnost in lahko povzroči neprijeten piskajoč zvok ali bučanje. Vsaka zunanja enota – ne glede na proizvajalca – ima navadno zavedene določene specifikacije, kako naj bo zunanja enota pravilno pozicionirana, te pa se razlikujejo tudi glede na samo moč toplotne črpalke in načeloma je priporočljivo, da je vsaj ena stran odprta – pa še v tem primeru lahko pride do ojačitve zvoka.

Tukaj si lahko preverite navodila za postavitev zunanje enote pri toplotni črpalki in sicer za toplotno črpalko De Dietrich HPI MR. Dimenzije so zapisane v mm, z rdečo barvo za TČ moči 6/8 kW, v modri barvi za 11 do 27 kW.

Primeri postavitve zunanje enote De Dietrich HPI

Primeri postavitve zunanje enote De Dietrich HPI

 

Gorazd
Rapport d.o.o.

Ugodna dobava in kvalitetna montaža vseh vrst
ogrevalnih sistemov in vodovodnih inštalacij >>