Kurilne naprave za lokalno ogrevanje so običajno namenjene  ogrevanju prostora v katerem so postavljene in predstavljajo samostojni način ogrevanja, kadar je za vklop centralnega ogrevanja še prezgodaj, oziroma dopolnilno ogrevanje, kadar določen prostor ni dovolj ogret od centralnega sistema. Pri uporabo lokalnih peči z zgorevanjem goriva moramo paziti, da v napravo pride dovolj zraka za zgorevanje in da poskrbimo za kakovosten odvod dimnih plinov.  Posebne sodobne izvedbe omogočajo ogrevanje tudi nekaj sosednjih prostorov s pomočjo ogretega zraka ali vode.

Lončena peč

Lončena peč je najstarejša oblika lokalne  peči  za ogrevanje. Izdelana je iz keramičnih pečnic ali pa je ometana in njena celotna konstrukcija predstavlja akumulacijsko maso, ki oddaja prijetno toploto v prostor še dolgo  potem,  ko je ogenj v njej že ugasnil. Lahko  je izdelana v celoti  na mestu postavitve, modernejše izvedbe pa imajo vgrajena tovarniško izdelano kurišče, ki so potem obdano z konstrukcijo, ki predstavlja akumulator toplote. Poznamo lahke, srednje težke in težke izvedbe.  Toplotna moč  lončenih peči  se giblje med 0,7 do 1,2 kW/m²  toplote odvisno od tipa  izvedbe in uporabljenega materiala za zunanje površine. Dimnik mora imeti minimalni  premer 16 cm in minimalno višino 4,50 m, računajoč od priključka  peči  v dimnik.

Kamin

Sodobni kamini so različnih oblik, razpon moči znaša pri manjših kaminih  od 7 do 11 kW oziroma 3500  do 4000 W/m2 odprtine kamina. Prostor, v katerega nameravamo postaviti kamin, naj ne bo manjši  kot 20 m2. Kamini so lahko zidani ali litoželezni odprti ali zaprti, kamnini  z grajenimi tovarniško izdelanimi kurišči, katerimi je mogoče toplozračno ali toplovodno ogrevati še druge prostore. Njihova zunanjost je lahko poljubno obdelana in  imajo vgrajeno ustrezno regulacijo za uravnavanje zgorevalnega proces in varovanja proti  pregrevanju. V posebnih izvedbah kaminov pa lahko kurimo  pelete in te naprave delujejo popolnoma avtomatsko. Opremljeni so z dnevnim zalogovnikom za pelete, ki ga polnimo z vrečami ali pa so povezani preko transportnega sistema s skladiščem peletov v kleti.

Samostojno stoječe peči

Primerne so za ogrevanje prostorov v vikendih, počitniških apartmajih, za ogrevanje v prehodnih obdobjih, pa tudi za dogrevanje v nizkoenergijskih oziroma pasivnih hišah. Pri slednjih je potrebno  zagotoviti direkten dovod zgorevalnega zraka do same peči  neposredno iz okolice in odvod dimnih  plinov v dimnik. Prigrajen imajo tudi dnevni zalogovnik za pelete in delujejo popolnoma avtomatsko.

 

Viri: ENSVET
Viri slik in shem: Arhiv GI ZRMK
www.pecarstvo-hrovat.si

Ensvet, eko sklad, zrmk